Articles

VI Barcino·Colonia·Romae 18 i 19 de juny de 2016


dimecres, 6 de juny del 2018

Creu Coberta celebra les
VIII Jornades Romanes
Barcino·Colonia·Romae
amb demostracions i recreacions
a peu de carrer


Els romans van tornar a conquerir el barri d'Hostafrancs el passat cap de setmana, 2.000 anys després que ho fessin per primera vegada, amb la vuitena edició de les Jornades Romanes organitzades per l'Associació de Comerciants de Creu Coberta i el Grup de Recreació i Reconstrucció Històrica Barcino Oriens. 

Els romans van tornar a conquerir el carrer de Creu Coberta, el passat cap de setmana, 2.000 anys després que ho fessin per primera vegada. La vuitena edició de les Jornades Romanes, organitzades per l’Associació de Comerciants de Creu Coberta i el Grup de Recreació i Reconstrucció Històrica Barcino Oriens va tornar a promocionar el seu el comerç de proximitat i, sobretot, va promoure la història antiga amb el projecte Barcino Colonia Romae.
Els milers de visitants de la mostra van poder sentir-se com si estiguessin a la Barcino dels nostres orígens, a través de desenes d’activitats de reconstrucció històrica que es van organitzar al carrer Torre d’en Damians, i on van participar persones vinculades a l’Escola Joan Pelegrí. En aquest tram es va poder participar en diversos tallers i demostracions d’oficis, per exemple, com es produïa el vidre, els perfums o com s’escrivia a l’antiguitat sobre tauletes de fusta. Durant tot el dia, es van poder veure els típics campaments dels legionaris, gladiadors i esclaus que, a més, van desfilar entre el públic, i també van fer exhibicions de com combatien. Al migdia, es va preparar un dinar romà de receptes amb ingredients que existien en aquells temps, com pollastre amb dàtils o tonyina amb panses i ceba. També va poder visitar una exposició didàctica sobre els oficis de l’antiguitat al Mercat d’Hostafrancs. Un dels impulsors de la iniciativa, Ricard Llop, explicava que tot i el mal temps “hem pogut fer les recreacions tranquil·lament, el públic ha vingut i creiem que ha gaudit de tot el que ha vist. El secret d’aquesta mostra, segons Llop, és poder “viure, sentir i tocar” la recreació històrica.
El president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, Lluís Llanas, va subratllar la importància de l’activitat per “revertir sobre la ciutadania i les persones” i per “apropar la cultura romana de Barcelona a peu de carrer, perquè la pugueu tocar”. A l’acte, també va assistir Josep Maria Recasens, subdirector general de l’Agència Catalana del Consum que va agrair la tasca dels comerciants de Creu Coberta: “Fa una gran funció en la dinamització a la ciutat”. Des del Districte de Sants-Montjuïc, la regidora Laura Pérez, remarcava la implicació de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, fet que la fa una de les més actives del districte, deia: “Sempre busquen experimentar constantment, i aquesta fira romana és una de les més singulars, consolidades i originals”. I el regidor de Comerç a l’Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, va subratllar la capacitat de l’eix comercial “d’inserir-se en el teixit associatiu i urbà treballant conjuntament amb l’Escola Joan Pelegrí per poder mostrar i apropar la cultura al carrer”.

Àlbum fotogràfic a: el3.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada